top of page
evacepin

NEGA ZOB PRI PSIH IN MAČKAH

Število zob se pri domačih živalih nekoliko razlikuje od ljudi, stalnih zob imajo mačke 30 in psi 42. Prav tako kot pri ljudeh pa je tudi pri psih in mačkah pomembna redna nega zob in ustne votline. Po podatkih Ameriškega združenja bolnišnic za živali (AAHA) ima skoraj dve tretjini živali težave z zobmi, saj jim skrbniki ne zagotavljajo ustrezne nege. Si lahko predstavljate, kako bi izgledali vaši zobje, če jih ne bi nikoli ščetkali? 

Na površni vseh zob je zobni plak. To so v biofilm organizirane bakterije in njihovi stranski produkti, komponente sline in občasno epitelnih in vnetnih celic na površini zob. Zobni plak je glavni vzrok za nastanek parodontalne bolezni, nastane pa že v nekaj minutah po čiščenju zob. Ko zobni plak dozori, so mikroorganizmi v njem tako organizirani, da jim je omogočena dobra zaščita pred imunskim odgovorom in tudi pred protimikrobnimi zdravili. To je glavni razlog zakaj vnetja dlesni ne zdravimo z antibiotiki, le-ti enostavno ne dosežejo bakterij v plaku. 

Zobni plak je čvrsto vezan na površino zob in ga ne moremo odstraniti samo s spiranjem. Zobni plak skupaj s hrano omogoča nastanek mehkih zobnih oblog. Slednje mineralizirajo v trd zobni kamen, ki je idealna površina za nalaganje novega zobnega plaka. Zobni kamen se najprej nalaga nad robom dlesni, s časom pa se začne pomikati pod rob in navzdol po korenini. Trda zobna obloga polna bakterij neprestano draži dlesen in povzroča vnetja.  Dokler je vneta le dlesen govorimo o gingivitisu, ko pa se vnetje razširi še na ostala obzobna tkiva (dlesen, periodontalni ligament, zobni cement in alveolna kost) pa govorimo o parodontalni bolezni. Slednja je najpogostejša bolezen ustne votline pri psih. Ko obzobna tkiva propadejo, je bolezen večinoma neozdravljiva.

Najpogosteje opažen znak težav v ustni votlini je smrdeč zadah, vendar pa so vzrok le tega lahko tudi druge težave in bolezni. Drugi znaki so še slinjenje, oteženo hranjenje ali neješčnost (lahko sedijo ob hrani, a ne upajo jesti), žival grize samo z eno stranjo zob, bolečina ob dotiku gobčka, vidno majavi zobje, pordele dlesni in celo krvavenje iz gobčka.



Najboljši način za preprečevanje (nastanek in napredovanje) parodontalne bolezni je čim pogostejše razgrajevanje zobnega plaka.

Začeti je potrebno zgodaj in vztrajati. Nega zob se začne že pri mladičku, takoj ko ima izrasle vse mlečne zobe (psi psih 30 in pri mačkah 28) in se nadaljuje celo življenje. Res je, da bodo ti zobje počasi izpadli, vendar pa z zgodnjo nego žival navadite na čiščenje, hkrati pa ohranjate zdrava tudi obzobna tkiva. Zlati standard je dnevno ščetkanje, ki preprečuje nastanek zobnega plaka in zobnih oblog. Na voljo so posebne ščetke za živali ter naprstne zobne ščetke, predvsem pri manjših pasmah psov in mačkah pa lahko uporabite tudi običajno majhno otroško zobno ščetko, s katero boste lažje dosegli vse kotičke. Zobe je potrebno ščetkati dnevno, vsaj 30-60 sekund na vsaki strani ustne votline. Najlažje začnemo s ščetkanjem zunanje strani zob na zgornji čeljusti, le privzdignete ustnico in ščetkate od dlesni proti konici zoba. Začeti je potrebno počasi, sčasoma podaljšujemo čas ščetkanja in očistimo tudi zobe bolj zadaj in notranje ploskve zob. Nekatere živali lažje sprejemajo ščetkanje ob uporabi prilagojene zobne paste. Pri izbiri slednje bodite pozorni skrbniki alergikov, saj nekateri pripravki vsebujejo naravne arome, ki lahko povzročajo težave. Nikoli ne uporabljajte zobne paste za ljudi!




Poleg ščetkanja živali spodbujajte k žvečenju, saj le-to pospešuje fiziološko čiščenje zob. Ponudite lahko posebno hrano, ustrezne igrače ali priboljške. Ob izbiri imejte v mislih navade živali ter velikost in trdoto izdelka, da se izognete zlomom zob ali tujkom v prebavilih.


Dolgoročni načrt sestavite skupaj z veterinarjem. Če ima žival že zobne obloge, obiščite veterinarja, ki bo opravil pregled in vam svetoval ustrezne postopke in terapijo.  Zobnega kamna ne moremo odstraniti samo s ščetkanjem, zato vam bo veterinar, če bo potrebno, svetoval odstranitev le-tega v splošni anesteziji. Če so potrebni še dodatni posegi (npr. puljenje), bo hkrati opravil tudi te. Zavedati se morate, da samo zobni poseg ne bo odpravil težave za vedno. Če živali ne morete zagotoviti vsakodnevne nege ustne votline in zob, bodo opravljeni postopki imeli le kratek rok trajanja.




40 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page