top of page
  • Aleša Vogel

STERILIZACIJA IN KASTRACIJA MAČK

Problematika zapuščenih in zavrženih mačk je v Sloveniji žal zelo velika. Vsako leto se skoti precej več mačjih mladičev, kot pa jih dejansko dobi odgovorne skrbnike. Mačke so pri svojem reprodukcijskem ciklu nekoliko posebne. Ovulacija pri mačjih samičkah je inducirana, kar pomeni da se jajčece sprosti šele ob paritvi, kar pa še poveča možnost uspešne oploditve. Glavna sezona paritev v našem podnebju poteka med februarjem in oktobrom. Samičke lahko pridejo v prvo gonitev že pri štirih mesecih, kar pomeni da lahko ima mlada mačka v istem letu kot je skotena tudi že prvo leglo. V povprečju se v enem leglu skotijo 4 mladiči. Mladički v istem leglu so lahko tudi potomci različnih samcev. Do ponovne brejosti lahko pride že med tem, ko mačka še doji svoje prejšnje leglo.





KAJ  JE STERILIZACIJA/KASTRACIJA?

Sterilizacija/kastracija je operativni poseg s katerim se prepreči nadaljnja reprodukcija. Pri mačku se odstranijo testisi, pri mački pa jajčniki oz. če je indicirano tudi maternica.


ZAKAJ SE ODLOČITI ZA STERILIZACIJO/KASTRACIJO?

  • Preprečevanje neželenih legel

  • Zmanjšano tveganje za prenos določenih bolezni (mačji aids in levkoza)

  • Preprečevanje neželenih vedenj (markiranje, potepanje, bojevanje z drugimi mačkami, …)

  • Onemogočen razvoj tumorjev na testisih

  • Zmanjšana možnost za pojav tumorjev na mlečni žlezi

KAKO POSEG POTEKA?

Vse operativne posege pri nas opravljamo po predhodnem naročilu. Žival mora biti zdrava, na poseg pa priti na tešče. Pred začetkom operacije žival klinično pregledamo ter stehtamo ter na podlagi tega pripravimo ustrezne narkotike in druga zdravila. Tako sterilizacija kot kastracija se opravljata v splošni anesteziji. Poseg pri samčku opravimo tako, da preko reza na mošnji odstranimo modi. Rane praviloma ne šivamo, saj se spontano hitro zaceli. Pri samički, se jajčnike odstrani preko majhne odprtine v trebušni steni, ki jo zašijemo z ustreznim šivalnim materialom. V kolikor je potrebno odstraniti tudi maternico je potrebno narediti večjo odprtino. Mačke lahko gredo v domačo oskrbo, ko so dobro zbujene, ob odpustu pa vam damo tudi navodila za nego doma.




KDAJ JE PRIMEREN ČAS ZA POSEG?

Poseg je priporočljivo opraviti pred nastopom spolne zrelosti, torej med 4 in 6 mesecem starosti. V povprečju mačke pri tej starosti tehtajo med 1,5 in 2,5 kg.


SE BO MAČKA PO POSEGU SPREMENILA? 

Najpogostejša negativna posledica sterilizacije/kastracije je debelost. Po posegu se metabolizem mačke upočasni, kar pomeni, da so potrebe po hrani tudi do 25 % manjše. Mačke imajo manjše ozemlje, posledično je seveda nižja tudi fizična aktivnost. S  spremljanjem telesne teže, spodbujanjem aktivnosti ter primerno količino ustrezne hrane lahko poskrbimo, da prekomerna telesna teža ne postane težava.


62 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page